Fakta: Kompresjon & Støttestrømper

Hvilken kompresjonsklasse?

Alle medisinske kompresjonsstrømper og støttestrømper av høy kvalitet er delt inn i kompresjonsklasser. Kompresjonsklasser forkortes «CCL.» Kompresjonsklassen sier noe om hur sterk kompresjonen (trykk angitt i mmHg) er for bena dine. På denne måten er det lett å avgjøre hva som kommer til å være det beste for akkurat deg, slik at du får en støttestrømpe som passer dine behov. Her i butikken har vi støttestrømper med mild, middels og hard kompresjon.

Mild eller lett kompresjon:12-17 mmHg

Friske mennesker kan normalt bruke støttestrømper og kompresjonsstrømper med mild eller middelshøy kompresjon. Av og til får man vite av legen sin hvilken kompresjonsklasse man trenger. Det kan for eksempel være etter en operasjon eller liknende. Kompresjonsklasse 2, eller hard kompresjon, bør brukes kun under medisinsk overvåkelse. Når du bruker støttestrømper av eget initiativ (feks under reise, graviditet, trening) er det ofte en god idé å begynne med en støttestrømpe med mild kompresjon. Du kan også begynne med kompresjonsklasse 1 i de tilfeller der du trenger litt mer støtte.

Knehøye støttestrømper med mild kompresjon har et trykk ved ankelen på 12-17 mmHg (70 den.)

Knehøye støttestrømper med mild kompresjon anbefales til personer med ingen eller milde problemer med åreknuter, og som ønsker å forebygge dannelsen av åreknuter. Vi anbefaler milde støttestrømper til gravide, ved kortere flyreiser, og hvis du går eller står mye i løpet av arbeidsdagen.

Kompresjonsklasse 1 – Middels trykk

Støttestrømper i kompresjonsklasse 1 har et trykk ved ankelen på 18-22 mmHg for kvinner og menn. Knehøye støttestrømper med middelhard kompresjon passer deg som har problemer med lette hevelser, blir trøtt i benene, begynner å få åreknuter, eller har lindrende åreknuter på leggene.

Støttestrømper klasse 1 egner seg til behandling ved de første tegnene på kronisk nedsatt blodsirkulasjon i benene da de forbedrer blodsirkulasjonen og motvirker væskeansamling i benene. Dessuten passer støttestrømpene utmerket for personer med milde/begynnende åreknuter, og til gravide. Det fås også reisestrømper som er støttestrømper spesielt tilpasset for flyturer.

Kompresjonsklasse 2 –  Hardt trykk

Kompresjonen rundt ankelen er 22-27 mmHg og tykkelsen er 280 den. Iblant kalles det også Medisinsk kompresjonsklasse 2 – (CCL2) og har en kompresjon på 23-32 mmHg.  Kompresjonen er størst ved ankelen og avtar opp mot kneet. Strømpene garanterer derfor en god blodsirkulasjon.

Støttestrømper i kompresjonsklasse 2 anbefales til behandling for venøs insufficiens, åreknuter, ødem og årebetennelse. Brukes også etter operasjon, og for å forebygge blodpropp. Merk at støttestrømper i klasse 2 kun skal brukes etter avtale og i samarbeid med din lege.

Medisinsk kompresjonsklasse 2 – (CCL2) anbefales f.eks etter kirurgi for kronisk venøs insufficiens, store åreknuter, flebit, lymfeødem etter blodpropp eller alvorlige trøtthetssymptomer i benene.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *