Hallux Valgus – Hva er det og hva kan man gjøre?

Hallux Valgus:

Eksempel på hallux valgus tå

Hallux Valgus er en tilstand som er langt vanligere hos kvinner enn hos menn. Hvor vanlig tilstanden er varierer mellom studier, men visse studier oppgir at 50 % av alle voksne kvinner har en grad av Hallux Valgus. Det er altså en feilstilling av stortåen, der den peker mot lilletåen istedet for rett frem som er den normale posisjonen for stortåen. Om stortåen vinkles innover stikker stortåleddet ut, og det er denne som skaper problemer med ømhet og hevelse, og problem med å finne sko som passer. Behandling: Den viktigste behandlingen er å bruke skotøy med lav hæl, unngå smale, spisse sko men istedet velge sko med god plass til tærne. Smale og spisse sko vil nemlig raskt forverre tilstanden. Sørg for å velge sko som føles behagelige og der du kan bevege tærne. Test nye sko på ettermiddagen/kvelden når føttene er som størst – føttene hovner litt utover dagen. Stå og gå i de skoene du prøver. Er det nok rom til de lengste tærne? Ikke tro at skoene vider seg ut ved bruk. I tillegg til gode sko kan du bruke tåskillere og hallux valgus innlegg – som både korrigerer tærne og beskytter stortåleddet mot trykk.

eksempel på hallux valgus
Normalt tåledd vs fot med hallux valgus

Smarte hjelpemidler ved hallux valgus: Tåskillere virker både korrigerende og beskytter stortåleddet mot trykk. Beskyttelsen avlaster for skoens trykk på siden av foten. Tåskilleren retter ut stortåen og gir avlastning og beskyttelse. De er ofte laget i silkon og er myke mot huden. Det finnes også spesielle skinner som kan brukes om natten:

tåskillere korrigerer og beskytter stortåleddet
Disse eksemplene på tåskillere korrigerer og beskytter stortåleddet.

Nattstøtte ved Hallux Valgus: Lider du av Hallux Valgus eller begynner å få en skjev stortå er dette et bra hjelpemiddel for å korrigere skjev stortå og lindre leddsmerter.

En skinne som korrigerer hallux valgus
En skinne som korrigerer hallux valgus

Fordelen med denne støtten i forhold til andre Hallux Valgus-skinner er fleksibiliteten. Dels passer skinnen både venstre og høyre fot, dels er skinnen såpass fleksibel at den er lettere å gå med.