Problemer med føttene?

 

Problemer med føttene?

Har du vondt i en tå, inngrodd negl eller skjev stortå? Da tilhører du den brede massen. 3 av 4 nordmenn har problemer med føttene. Det vanligste er hard og sprukken hud, liktorner, inngrodde negler og skjeve tær, hallux valgus eller hammertær. Er nordmenn generelt dårlige til å ta vare på sine føtter? At norske føtter får lide litt mer enn andre er kanskje ikke så overraskende. Vi har en lang vinter der føttene pakkes inn i tette strømper og sko. Men på våren – senvåren – når solen endelig varmer og vi kan legge bort vinterstøvlene – først da får våre bortglemte føtter litt oppmerksomhet. Generelt bryr vi oss i dag mer om føttene våre enn vi gjorde før, og en tur innom en fotpleieklinikk eller salong er ikke så uvanlig blant nordmenn flest.  En av årsakene kan være at folk generelt har bedre råd og prioriteter seg selv på en annen måte nå enn før. Vi har kanskje mer kunnskap om hjelpemidler for fotproblemer og takket være internett kan vi enkelt google og finne løsning på våre fotplager.

 

Hallux Valgus:

Eksempel på hallux valgus tå

Hallux Valgus er en tilstand som er langt vanligere hos kvinner enn hos menn. Hvor vanlig tilstanden er varierer mellom studier, men visse studier oppgir at 50 % av alle voksne kvinner har en grad av Hallux Valgus. Det er altså en feilstilling av stortåen, der den peker mot lilletåen istedet for rett frem som er den normale posisjonen for stortåen. Om stortåen vinkles innover stikker stortåleddet ut, og det er denne som skaper problemer med ømhet og hevelse, og problem med å finne sko som passer.

Behandling: Den viktigste behandlingen er å bruke skotøy med lav hæl, unngå smale, spisse sko men istedet velge sko med god plass til tærne. Smale og spisse sko vil nemlig raskt forverre tilstanden. Sørg for å velge sko som føles behagelige og der du kan bevege tærne. Test nye sko på ettermiddagen/kvelden når føttene er som størst – føttene hovner litt utover dagen. Stå og gå i de skoene du prøver. Er det nok rom til de lengste tærne? Ikke tro at skoene vider seg ut ved bruk. I tillegg til gode sko kan du bruke tåskillere og hallux valgus innlegg – som både korrigerer tærne og beskytter stortåleddet mot trykk.

Hjelpemidler og behandling av hallux valgus

Mortons nevrom:

Smerte mellom 3. og 4. tå kan være tegn på Mortons nevrom.

Mortons nevrom er en fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Fortykkelsen kan skyldes stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerveknuten vil da klemmes enda mer og årsake smerter under forfoten og frem i tærne.  Tilstanden henger ofte sammen med bruk av trange, spisse og høyhælte sko som kan gi en overbelastning av forfoten. Den vanligste plassen for en slik nerveknute er mellom tåballene til tå nummer 3 og 4.  Den kan også finnes mellom tåballene til tå nummer 2 og 3.

Symptomene er brennende, skarp, intens smerte i forfoten som kan stråle ut til de nærmeste tær.

Kan det være Mortons nevrom?
Eksempel på hvor Mortons Nevrom nerveknute sitter

Nummenhet i tærne

Tærne kan dovne vekk/bli numne  og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk eller med en småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når en har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko. Nummenhet i de nærmeste tær er også vanlig.

Behandling: Den viktigste behandlingen for Mortons nevrom er å gå over til gode sko samt bruke innleggssåler i skoen som avlaster de ømme nervene. Gode sko er sko som er brede nok for forfoten og ikke klemmer den sammen, og hæler som ikke er for høye slik at tåballene belastes. Kortison og lokalbedøvelse kan også ha gunstig virkning.

Operasjon kan av og til være et alternativ om du ikke har effekt av bedre sko og innleggsåler og du har testet dette i flere måneder uten at det hjelper. De fleste er fornøyde etter operasjon, men komplikasjoner kan forekomme. Hvis nerveknuten opereres bort kan den av og til vokse ut igjen og gi nye problemer.

Hvilke innleggssåler anbefales ved Mortons Nevrom?

innlegg og såler som gir støtte for forfoten bruker å hjelpe om man har problemer med nerveknute i forfoten. Det finnes mange bra såler som gir denne støtten, og de kalles ofte for forfotstøtte, forfotsinnlegg eller pelotter.  Noen forfotstøtter kan man tre på foten, slik at man kan benytte støtten også uten sko. Mange har problemer med smerte når de går uten sko og da kan en slik støtte hjelpe.

Mortons Nevrom innleggsåler